You are currently viewing Volkoren, wat is dat nou?!

Volkoren, wat is dat nou?!

Volkoren brood, volkoren pasta, volkoren crackers en ga zo maar door! Volkoren is een term die wordt gebruikt als de graanproducten op een bepaalde manier bewerkt zijn en iets wat heel makkelijk aangepast kan worden in je dagelijkse leven waarmee je veel gezondheidsvoordelen kan krijgen. 

Even het technische gedeelte..: hiernaast zie je een afbeelding die de dwarsdoorsnede van een graankorrel weergeeft. Je ziet dat er 3 delen worden aangegeven; de meelkern, de kiem en de zemel. De kiem en de zemel bevatten de meeste voedingsstoffen. Bij volkoren producten wordt de gehele graankorrel gebruikt en bevatten deze dus meer voedingsstoffen zoals vezels, ijzer en B-vitaminen. 

Door het vervangen van witte graanproducten voor volkoren graanproducten zoals volkoren brood, crackers, pasta, noedels, wraps heb je een gezondheidswinst. Het eten van 90 gram volkoren producten per dag geeft 25% minder risico op sommige hartziekten en 10% minder risico op darmkanker. Het eten van 60 gram volkoren producten geeft 25% lager risico op Diabetes Type 2. Er is aangetoond dat het eten van meer volkoren producten bij mensen met Diabetes Mellitus type 2 minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel.  

Naast de gezondheidsvoordelen bevatten volkoren graanproducten veel vezels. Vezels geven een verzadigend gevoel en helpen aan een betere stoelgang. 

Je kan een volkoren product herkennen aan het etiket, er staat dan volkoren op de verpakking. Het betekent niks als er zaden & pitten of meergranen opstaat! Meergranen bijvoorbeeld betekent letterlijk MEER(dere) graansoorten, dit is een mix van bijvoorbeeld tarwe en spelt.  

Er zijn veel verschillende graanproducten die een volkoren variant hebben, denk aan crackers, wraps, noedels, couscous, quinoa en rijst. Veel van deze producten hebben wel andere regels, er mag dan volkoren bijstaan maar dan kan het soms zo zijn dat het niet 100% volkoren is. Je moet dan altijd de ingrediëntenlijst checken om te zien of iets volkoren is. 

Leave a Reply