You are currently viewing Restrictie – Binge Cyclus; hoe diëten zorgen voor overeten

Restrictie – Binge Cyclus; hoe diëten zorgen voor overeten

Heb jij dat ook wel eens? Je start een nieuw dieet, je volgt je nieuwe eetplan en je bent de hele dag “goed bezig”. Je zegt nee tegen alles wat “slecht” of ‘’ongezond’ is en gaat trots op jezelf naar huis. Dan kom je moe en uitgehongerd thuis, je maakt eten voor jezelf waarvan je eigenlijk niet verzadigd raakt en dan denk je ”iets lekkers mag wel” want je hebt het vandaag zo goed gedaan…

Helaas blijft het niet bij iets kleins. Die ene kleine snack leidt tot een volledige eetbui en daarna weet je niet zeker wat er mis is gegaan. Je was de hele dag ‘goed’ geweest en nu voel je een ongelofelijk schuldig. Je komt vrijwel meteen tot de conclusie, vooral omdat de dieet cultuur dit je aanleert:

“Ik ben zwak”, denk je. “Ik had geen wilskracht.”

En dan, misschien nog wel vaker:

“Ik zal opnieuw beginnen. Ik zal vanaf nu goed zijn. Dit keer lukt het me echt om mijn streefgewicht te halen”

Als dit herkenbaar is voor jou dan weet je al hoe het de volgende dagen/weken/maanden gaat: je legt jezelf de volgende dag weer restricties op, komt thuis en het gaat weer als vanouds. Dit gebeurt vaak bij zoveel mensen, dat dit een klinische term heeft genaamd de binge-restrictie-cyclus.

Het lijkt misschien een droom, maar er is een uitweg uit de cirkel!

Stoppen met de binge-restrictie cyclus 

De binge-restrictie cyclus is het resultaat van zowel fysiologische als psychologische processen. De cyclus kan op de volgende punten beginnen:

  • Binge: een gebeurtenis veroorzaakt een binge. Dit kan van alles zijn, van stress tot extreme honger tot het verlangen om jezelf emotioneel te verdoven.
  • Emotionele reactie: Bingen veroorzaakt gevoelens van schaamte, schuld en zelfhaat. Na de eetbui lopen de emoties hoog op en die wil je natuurlijk niet nog een keer meemaken.
  • Vastberadenheid om “het beter te doen”: om te proberen ervoor te zorgen dat je die gevoelens nooit meer voelt, besluit je dat je “nooit meer eetbuien” zult hebben.
  • Restricties: als onderdeel van de vastberadenheid om nooit meer te bingen, leg je jezelf restricties op, zoals dat je de hele week geen koekjes mag eten. Je doet dit om het gevoel van overeten te compenseren maar ook om de controle terug te krijgen.  
  • Binge (opnieuw): na een periode van beperking, honger en een bepaalde trigger zal je weer binge veroorzaken; en zo is de cyclus compleet. 

Hoe stop ik dan hiermee? 

Bij iedereen werkt het anders, om erachter te komen wat bij jou de beste oplossing is kan je een afspraak bij mij plannen.

De meest voorkomende oorzaken zijn honger en negatieve emoties. Je moet gaan leren wat jouw triggers zijn. Is het een gewoonte om een zak chips op te eten s’avonds voor de tv? Eet jij altijd een chocoladereep als je stress hebt voor een belangrijk tentamen of presentatie werk? 

Erachter komen waarom en wanneer je dit gedrag vertoont is al een grote stap in de richting van deze cyclus doorbreken. Herken jij jezelf hierin? Ben jij er klaar mee en wil je een leven zonder restricties en schuldgevoelens? Bel mij dan nu

Liefs Sosha

Leave a Reply