Vaak last van buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of constipatie? Het zou kunnen zijn dat je dan last hebt van het Prikkelbaar Darmsyndroom. Het Prikkelbaar Darmsyndroom (PDS) is een van de meest voorkomende oorzaken van buikklachten. Er zijn geen duidelijke oorzaken van PDS, de diagnose PDS kan pas worden gesteld als er geen sprake is van andere mogelijke oorzaken voor buikklachten. Het is een aandoening die bij veel mensen voorkomt, niemand reageert hetzelfde. Er zijn verschillende klachten waaraan je PDS kan herkennen, denk bijvoorbeeld aan buikpijn, diarree, obstipatie, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, vermoeidheid of winderigheid. 

Een eerste stap in de behandeling van PDS is om je eet en leefstijl aan te passen en te optimaliseren, indien dit nog niet helpt bij het verminderen van de klachten dan kun je onder begeleiding het FODMAP-dieet volgen.Als je PDS hebt dan worden bepaalde groepen koolhydraten slecht verteerd door darmbacteriën in je dikke darm. Hier ontstaan vaak de klachten omdat er stoffen en gassen vrijkomen die je darmen zullen prikkelen. 

Het FODMAP-dieet heeft als doel om bepaalde groepen koolhydraten uit je voeding te laten, FODMAP is een afkorting voor Fermentation of Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols. 

Het dieet zal bestaan uit een eliminatiefase, hier laat je 4-6 weken alle FODMAP’s weg uit je voeding totdat je geen klachten meer hebt. 

De volgende fase zullen stap voor stap de FODMAP’s toegevoegd worden om erachter te komen welke van de FODMAP voor klachten zorgt en aan de hand hiervan heb je de kennis over welke producten je last geven en welke je dus beter weg kan laten. Het is belangrijk om dit onder begeleiding van mij  te doen omdat het een ingewikkeld dieet is.  Voor informatie of een afspraak te plannen kun je gerust contact opnemen.