You are currently viewing DONE WITH DIETS?
{"key":"f2"}

DONE WITH DIETS?

Ben jij helemaal klaar met diëten? Geen zin meer om maaltijden te plannen, altijd aan eten te moeten denken en het gevoel van ‘Ik moet doorzetten’ hebben?

Dan is intuïtief eten iets voor jou. Het heeft helemaal niks te maken heeft met discipline, kcal tellen, maaltijd plannen of doorzettingsvermogen. Dit zijn een aantal dingen die in veel diëten veel van je energie en tijd kosten. Intuïtief eten leert je in contact te komen met je lichaam en hoe jij de signalen aanvoelt zoals honger of verzadiging. Je leert hoe je je lichaam hier weer na jarenlange struggles mee kan vertrouwen. Ik wil hier graag uitleggen wat intuïtief eten is en op welke 10 principes dit gebaseerd is en het allerbelangrijkste…. hoe het jou kan helpen! Ik bied hier een cursus over aan, neem contact op voor meer info om om direct te starten!

Wat is intuïtief eten? 

Van jongs af aan (baby’s en peuters) leren wij aan om intuïtief te eten.  Naarmate we ouder worden leer je allerlei regels die gerelateerd zijn aan eten. Intuïtief eten betekent niet meteen dat je alles maar kan eten wanneer je wil; je geeft jezelf de vrijheid om te eten wat je zou willen en vooral wanneer je zou willen.  Je leert om te luisteren naar je lichaam en te reageren op prikkels van honger maar ook van verzadiging. 

Een doel van intuïtief eten is om de vicieuze cirkel van diëten en de daarbij behorende verlangens en eetbuien te doorbreken want intuïtief eten is geen dieet. Door de dieetcultuur en alle regels vertrouwt je lichaam jezelf niet meer, op het moment dat je iets gaat eten ga je snel overeten. Je lichaam weet niet of het de volgende keer weer iets krijgt of dat die honger weer genegeerd wordt!

Er zijn geen regels. Je hoeft geen calorieën meer te tellen, na te denken of je macro’s in je dag passen en je hoeft ook geen voedingsmiddelen meer te vermijden. Je hoeft geen maaltijdplan te volgen of je porties precies af te meten. 

Bij intuïtief eten leer je om te luisteren en focussen op je eigen lichaamssignalen en je intuïtie te volgen. Je luistert naar je hongergevoel, je luistert naar je verzadigingsgevoel en je neemt afstand van alle opgelegde dieetregels. 

Je luistert naar je lichaam, naar je emoties, naar je gevoel en je gezonde verstand. 

Wij samen kunnen uitzoeken wat het beste is voor jou, waar jij blij van wordt en wat jouw lichaam echt nodig heeft. Iets waar je voor de rest van je leven plezier van hebt en niet altijd maar hoeft door te zetten. Eten is en moet leuk zijn!

10 principes

Het intuïtief eten is gebaseerd op 10 principes die ik hieronder graag met jullie bespreek. 

 1. Laat de dieet mentaliteit los

Als je erover nadenkt, waar heeft de jarenlange focus op je gewicht je tot nu toe gebracht? Wat heeft het voor je lichaam gedaan? En wat heeft het voor je gedachtes gedaan? Het gaat er niet om dat je geen discipline hebt of dat je hebt gefaald. De dieetcultuur is niet goed; diëten zijn gedoemd om te mislukken. 

Uit onderzoek blijkt dat mensen na het volgen van een dieet juist een gewichtstoename hebben. Je gaat je afvragen; hoe kan een dieet juist mijn probleem vergroten in plaats van oplossen? Om dit te doen is het goed om alle alle social media accounts die jou het beste nieuwe dieet verkopen te ontvolgen, gooi de dieetboeken weg en luister niet meer naar die buurvrouw die over het nieuwste dieet verteld. Zorg ervoor dat je je omringt met professionals op dit gebied!

 1.  Eer je hongergevoel 

Het is belangrijk dat je lichaam altijd weet dat het toegang heeft tot eten. Als je een periode te weinig eet of bijvoorbeeld geen koolhydraten eet dan zal je lichaam reageren met verlangens en eetbuien. Probeer een moment in te beelden dat je honger had, ben je toen gaan eten? Of niet? waarom niet? 

Leer jezelf de gevoelens van verzadiging en honger te herkennen en erkennen.

 1. Sluit vrede met eten 

Sta alles toe. Sluit geen productgroepen uit. Geef jezelf volledige toestemming om alles te eten wat JIJ wil. Je moet stoppen met bepaalde voedingsmiddelen als ‘goed’ of ‘slecht’ te bestempelen. Er is geen voedingsmiddel die jou gezond of ongezond kan maken. Als je jezelf een bepaald product blijft verbieden zal je lichaam hier naar gaan verlangen en als je het dan een keer eet dan eet je er waarschijnlijk veel te veel van aangezien je niet weet wanneer de volgende keer is dat je dit ‘mag’ eten van jezelf. Ik kan jou helpen om ervoor te zorgen dat jij niet in een vicieuze cirkel komt.

 • Product verbieden -> verlangen -> eetbui -> schuldgevoel -> product verbieden.

Door alle producten als ‘neutraal’ te zien kunnen we dit voorkomen!

 1. Daag je innerlijke voedsel politie uit 

De voedsel politie zijn gedachte die voedingsmiddelen als goed of slecht bestempelen. Bijvoorbeeld dat een salade als lunch goed is en een stukje chocola na het eten slecht is. De dieetcultuur heeft deze regels bedacht en deze zorgen ervoor dat jij je schuldig voelt. Samen kunnen wij deze regels verjagen en een hele belangrijke stap in de richting van intuïtief eten. 

 1. Hoe kan jij je voldaan voelen na een maaltijd?

Diëten geven ons het gevoel alsof je MOET eten tijdens bepaalde momenten, hierdoor is het lastig om eten te laten staan. Je moet luisteren naar signalen van je lichaam om aan te voelen of je vol zit of nog wil eten. Ik zal je leren dat je dit gaat herkennen, hoe jij bewust bent van je eten door bijvoorbeeld halverwege een maaltijd moment een pauze te nemen en jezelf af te vragen; hoe voelt mijn lichaam? zit ik vol? hoe smaakt het eten?

 1. Ontdek wat echt voldoening geeft 

Het is mogelijk om lichamelijk vol te zitten maar nog geen voldaan gevoel te hebben. Als je dit gevoel houdt dan blijf je waarschijnlijk zoeken naar iets en ga je overeten. Als je eet waar je echt zin in hebt dan krijg je een voldaan en blij gevoel, waarbij je vaak minder eet dan als je het niet zou eten. Wij zorgen ervoor dat je dat gevoel van plezier en blijdschap ervaart. 

 1. Leer om met je emoties om te gaan zonder eten te gebruiken

Emotioneel eten komt vaak voor en is niet altijd negatief! Wij eten allemaal door emoties, denk aan een verjaardag; dan eten we een stukje taart. Ook emotioneel eten! Blije emoties. Vaak wordt eten gebruikt als coping mechanisme bij vervelende gevoelens of ervaringen. Probeer om manieren te vinden die troostend zijn zonder dat eten een afleiding is voor je gevoelens. Denk aan een warm bad, een wandeling of je favo film te kijken !

 1. Respecteer je lichaam 

Het is zo makkelijk om zo snel jezelf of andere te beoordelen op hun lichaam. Als je heel kritisch bent op je lichaam en jezelf niet kan accepteren is het lastig om los te komen van de dieetcultuur. Samen kunnen we hier tijd aan besteden om ervoor te zorgen dat je leert om je lichaam te respecteren.

 1. Beweeg en voel het verschil 

Probeer om te focussen op sporten wat goed voelt! Leg niet de nadruk op de workout die in jouw ogen de meeste calorieën verbrand maar denk aan hoe jij je voelt na een workout. Heb je er energie van gekregen? Slaap je beter? Als je alleen maar sport met als doel om af te vallen of meer te kunnen eten is dit niet iets wat je altijd kunt blijven doen. Doe wat goed voelt voor jou!

 1. Waardeer je gezondheid

Je hoeft niet perfect te eten om gezond te zijn. Bedenk welk gevoel sommige producten je geven, hoe ze smaken en of ze verzadigend werken voor jou. Het gaat om wat jij over langere tijd eet en welke producten je kiest. Ik begeleid jou om te leren wat lekker is, wat verzadigend werkt en wat gezonde voeding is!

Het is belangrijk om bovenstaande principes goed te begrijpen, jezelf hierover in te lezen en dit toe te kunnen passen in je dagelijkse leven. Pas als jij vrede hebt met eten, geen voedsel politie meer hebt rondlopen en keuzes kunt maken rondom voeding zonder je schuldig te voelen of ergens bang voor te zijn dan is het belangrijk dat je je gezondheid gaat waarderen. 

Vandaag heb ik jullie een klein beetje meegenomen in de wereld van intuïtief eten, ik zal hier vaker informatie over posten en tips hoe jij dit kan gaan toepassen in het dagelijks leven.

Het is eindelijk die echte lifestyle change die veel diëten jou verkopen. Geen regels meer, geen rijstkorrels meer afwegen of nadenken wat je wel en niet mag.

Wil je hier persoonlijke hulp van mij bij? Stuur mij dan een berichtje om een vrijblijvend kennismakingsgesprek te plannen.

Liefs en tot snel, 

Sosha 

Leave a Reply