Intuïtief eten leert je om weer in contact te komen met je innerlijke signalen zoals honger en verzadiging. Het is een anti-dieet benadering die jou met behulp van 10 principes leert hoe jij weer een goede relatie kan krijgen met je lichaam en met eten.
Intuïtief eten heeft helemaal niks te maken heeft met discipline, kcal tellen, maaltijd plannen of doorzettingsvermogen. Dit zijn een aantal dingen die in veel diëten veel van je energie en tijd kosten. Het mooie aan intuïtief eten is dat je leert hoe je weer van het hier en nu kan genieten, hoe je van je maaltijd kan genieten en hoe je niet de hele dag bezig bent met wat je al hebt of nog mag eten. De dieetcultuur zit zo in onze samenleving vastgeroest dat we niet eens doorhebben of iets onderdeel ervan is, bikinibody ready worden? =Dieetcultuur. Je zusje die een detox volgt? = Dieetcultuur. Je buurvrouw die haar corona kilo’s kwijtwil? = Dieetcultuur. Maar denk niet alleen aan mensen om je heen, je ziet het ook op social media, tv, internet en ga zo maar door.
Wat is intuïtief eten?
Van jongs af aan (baby’s en peuters) leren wij eigenlijk aan om intuïtief te eten. Naarmate we ouder worden leer je allerlei regels die gerelateerd zijn aan eten. Intuïtief eten betekent niet meteen dat je alles maar kan eten wanneer je wil; je geeft jezelf de vrijheid om te eten wat je zou willen en vooral wanneer je zou willen. Je leert om te luisteren naar je lichaam en te reageren op prikkels van honger maar ook van verzadiging.
Een doel van intuïtief eten is om de vicieuze cirkel van diëten en de daarbij vaak behorende cravings en eetbuien te doorbreken want intuïtief eten is geen dieet.
Er zijn geen regels. Je hoeft geen calorieën meer te tellen, na te denken of je macro’s in je dag passen en je hoeft ook geen voedingsmiddelen meer te vermijden. Je hoeft geen maaltijdplan te volgen of je porties precies af te meten.
Bij intuïtief eten leer je om te focussen op de interne lichaamssignalen en dus te luisteren naar je intuïtie. Je luistert naar je hongergevoel, je luistert naar je verzadigingsgevoel en neemt afstand van alle externe regels.
Je luistert naar je lichaam, naar je emoties, naar je gevoel en je gezonde verstand.
Alleen jij weet wat het beste is voor jou, alleen jij weet waar je blij van wordt en alleen jij weet wat jouw lichaam echt nodig heeft.
De basisprincipes van intuïtief eten
Het intuïtief eten is gebaseerd op 10 principes die ik hieronder worden samengevat.
- Laat de dieet mentaliteit los
Als je erover nadenkt, waar heeft de jarenlange focus op je gewicht je tot nu toe gebracht? Wat heeft het voor je lichaam gedaan? En wat heeft het voor je gedachtes gedaan? Het gaat er niet om dat je geen discipline hebt of dat je hebt gefaald. Het gaat om de dieetcultuur wat niet goed gaat; diëten zijn gedoemd om te mislukken.
Uit onderzoek blijft dat mensen na het volgen van een dieet juist een gewichtstoename hebben. Blijf jezelf dus herinneren; als een dieet het probleem is, hoe kan ik het dan als de oplossing zien?Ontvolg alle social media accounts die jou het beste nieuwe dieet verkopen, gooi de dieetboeken weg en luister niet meer naar die buurvrouw die over het nieuwste dieet verteld. Zorg ervoor dat je je omringt met mensen die wel de juiste informatie vertellen!
- Respecteer je hongergevoel
Het is belangrijk dat je lichaam ten alle tijden weet dat het toegang heeft tot eten. Als je een periode te weinig eet of bijvoorbeeld geen koolhydraten eet dan zal je lichaam reageren met cravings en eetbuien. Je lichaam weet niet of er een hongersnood is of dat je hier zelf voor kiest. Op die momenten zal je lichaam eten zonder rem als je weer toegang hebt tot eten. Om weer vertrouwen op te bouwen in jezelf en je relatie met eten is dit een belangrijk principe.
- Sluit vrede met eten
Sta alles toe. Sluit geen productgroepen uit. Geef jezelf volledige toestemming om alles te eten wat JIJ wil. Je moet stoppen met bepaalde voedingsmiddelen als ‘goed’ of ‘slecht’ te bestempelen. Er is geen een voedingsmiddel die jou gezond of ongezond kan maken. Als je jezelf een bepaald product blijft verbieden zal je lichaam hier naar gaan craven en als je het dan een keer eet dan eet je er waarschijnlijk veel te veel van aangezien je niet weet wanneer de volgende keer is dat je dit ‘mag’ eten van jezelf. Door toe te geven aan deze craving ervaar je waarschijnlijk een schuldgevoel en ontstaat er een vicieuze cirkel; verbieden -> craven en eetbui -> schuldgevoel.
- Daag je innerlijke voedsel politie uit
De voedsel politie zijn gedachte die voedingsmiddelen als goed of slecht bestempelen. Bijvoorbeeld dat een salade als lunch goed is en een stukje chocola na het eten slecht is. De dieetcultuur heeft deze regels bedacht en deze zorgen ervoor dat jij je schuldig voelt. Deze regels verjagen is een hele belangrijke stap in de richting van intuïtief eten.
- Ontdek je voldoening
Door diëten krijgen wij het gevoel alsof je moet eten tijdens bepaalde momenten, hierdoor is het lastig om van eten te genieten of om aan te voelen of je voldaan bent omdat je maar een bepaalde hoeveelheid mag eten. Als je niet voldaan bent ga je toch blijven zoeken naar eten. Als je begint met producten te eten waar je echt zin in hebt en genoeg hiervan eet dan zul je echt voldoening voelen.
- Ontdek je verzadiging
Verzadiging is als je je lichaam voldoende energie hebt gegeven tijdens een maaltijd en als je dus fysiek het gevoel hebt dat je vol zit. Je moet leren vertrouwen op je lichaam om te luisteren waar je zin in hebt om verzadiging te kunnen respecteren. Je lichaam geeft signalen dat je geen honger meer hebt en de signalen starten dat je verzadigd bent. DIt kan je doen door tijdens je maaltijd te pauzeren en jezelf na te vragen of je al voldoende hebt gehad. Je gaat hier vanzelf meer van voelen als je ook start met eten bij honger.
- Leer om met je emoties om te gaan zonder eten te gebruiken
Emotioneel eten komt vaak voor, we eten vaak om andere redenen dan lichamelijke honger. Vaak wordt eten gebruikt als coping mechanisme bij vervelende gevoelens of ervaringen. Probeer om manieren te vinden die troostend zijn zonder dat eten een afleiding is voor je gevoelens.
- Respecteer je lichaam
Je lichaam respecteren bestaat uit verschillende dingen, luisteren naar je lichaam, lief zijn voor je lichaam, je lichaam waarderen, mentaal voor jezelf zorgen. Je hoeft niet per se van je lichaam te houden om het te respecteren. Je hebt veel factoren genetisch meegekregen en die kan je niet veranderen, het accepteren gaat je helpen in dit proces. Het is zo makkelijk om zo snel jezelf en andere te beoordelen om hun lichaam. Leer om je lichaam te respecteren, als je heel kritisch bent op je lichaam en jezelf niet kan accepteren is het heel lastig om los te komen van de eetcultuur.
- Beweeg en voel het verschil
In plaats van je focussen op het sporten wat jij verwacht dat je doet, probeer om te focussen op sporten wat goed voelt! Leg niet de nadruk op de workout die in jouw ogen de meeste calorieën verbrand maar denk aan hoe jij je voelt na een workout. Heb je er energie van gekregen? Slaap je beter? Als je alleen maar sport met als doel om af te vallen of meer te kunnen eten is dit niet iets wat je altijd kunt blijven doen. Doe wat goed voelt voor jou!
- Waardeer je gezondheid en zorg voor gezonde voeding
Gezond zijn betekent niet perfect eten. Bedenk welk gevoel sommige producten je geven, hoe ze smaken en of ze verzadigend werken voor jou. Het gaat over de consistentie van de producten die je gedurende een langere tijd eet, het is niet alles of niks.
Het is belangrijk om bovenstaande principes goed te begrijpen, jezelf hierover in te lezen en dit toe te kunnen passen in je dagelijkse leven. Pas als jij vrede hebt met eten, geen voedsel politie meer hebt rondlopen en keuzes kunt maken rondom voeding zonder je schuldig te voelen of ergens bang voor te zijn dan is het belangrijk dat je je gezondheid gaat waarderen.