You are currently viewing Vetten
vetten, zalm, verzadig vet, onverzadigd vet, noten, olie koken, restjes, koelkast, verspilling, groente gezond, man en vrouw

Vetten

Vandaag wil ik jullie graag wat uitleggen over vetten. Vetten worden door heel veel mensen in een negatief daglicht gezet en hierdoor wordt de waarde van vetten voor je lichaam zwaar onderschat. Zoals uitgelegd bij de macro- en micronutriënten zijn vetten een macronutriënt en leveren ze per gram 9 kcal. 

Wat doen vetten? 

Vetten hebben los van energie leveren en een energievoorraad opbouwen meerdere functies in je lichaam: 

  • Je cellen hebben vet nodig als bouwstof voor bijvoorbeeld je hersenen, zenuwen en hormonen. 
  • Vetten zorgen ervoor dat vitamine A, D, E en K beter opgenomen worden. Dit zijn vetoplosbare vitaminen. 
  • Als bescherming van je organen en zenuwcellen tegen beschadigingen.

Welke vetten zijn er? 

Er zijn twee verschillende soorten vetten, vetten zijn altijd een mengsel van verschillende vetzuren. De scheikundige structuur hiervan is in te delen in onverzadigde en verzadigde vetzuren. 

  • ‘Goede vetten’, dit zijn de onverzadigde vetten = oke
  • ‘Slechte vetten’, dit zijn de verzadigde vetten= verkeerd

Het is bewezen dat het vervangen van je verzadigde vetten door onverzadigde vetten een positief effect heeft op het cholesterolgehalte. Het risico op hart- en vaatziekten vermindert hierdoor omdat je LDL-cholesterol verlaagt. 

Verzadigd vet

Je kunt verzadigd vet herkennen omdat dit bij kamertemperatuur gestold is. Verzadigd vet komt vaak voor in dierlijke producten, voorbeelden van verzadigd vet zijn; roomboter en margarine, vet vlees, volle melkproducten en kaas, pizza, chocolade, gebak, koek, snacks, palmolie en kokosvet. 

Onverzadigd vet

Je kunt onverzadigd vet herkennen omdat dit bij kamertemperatuur zacht of vloeibaar is, voorbeelden van onverzadigd vet zijn; vloeibare bak- en braadproducten, noten, vette vis, avocado en oliën.  

Je hebt vast ook wel eens gehoord van transvetzuren en omega 3 en 6 vetzuren. Transvetzuren ontstaan bij de bewerking van vetten in een fabriek. Transvetten zorgen ervoor dat je LDL-cholesterol stijgt en je HDL-cholesterol daalt, dit is dus een negatief effect. 

Advies

Het is dus belangrijk om de verzadigde vet uit je voeding te vervangen voor onverzadigde vet. Per persoon is het verschillend hoeveel vet je nodig hebt, de minimale inname van vet in 20% van je totale energie-inname tot maximaal 35-40%. Dit is afhankelijk van onder andere je lengte en gewicht. Voor persoonlijke tips kan je een afspraak bij mij plannen en dan kunnen we jouw voedingspatroon bekijken! 

Liefs en tot snel,

Sosha

Leave a Reply