You are currently viewing Macro- en micronutriënten

Macro- en micronutriënten

Vandaag wil ik jullie een basis uitleg geven over hoe wij onze energie binnenkrijgen en uit wat dat nou bestaat. Ik zal uitleggen wat macro- en micronutriënten zijn en in de volgende blogs zal ik deze stuk voor stuk bespreken, dan weet je ook alvast wat je de komende weken te wachten staat!

Zoals je misschien al weet levert voeding, energie en bouwstoffen voor je lichaam, je hebt dit nodig om te kunnen functioneren. Energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën of in kilojoules. 1 kcal = 4,2 kilojoule, mensen gebruiken vaak de term calorieën.

Iedereen heeft een andere energiebehoefte, je kan een afspraak met mij plannen voor een persoonlijk voedingsadvies waar ik rekening houd met jouw energiebehoefte, gebaseerd op persoonlijke kenmerken zoals je geslacht, leeftijd en gewicht maar ook bijvoorbeeld hoeveel je beweegt!

Wij halen dus onze energie, ook wel calorieën, uit ons eten en drinken. Er zijn macronutriënten en micronutriënten. Macronutriënten zijn eiwitten, vetten, koolhydraten, deze nutriënten leveren energie. Alcohol is ook een stof die energie levert maar deze heeft verder geen functie in je lichaam. Zoals hierboven beschreven zal ik de volgende blogs wat dieper ingaan op elke nutriënt, wel wil ik alvast delen dat elke nutriënt zijn eigen functie heeft. Zo leveren koolhydraten energie, zijn eiwitten bouwstoffen en leveren vetten ook energie aan je lichaam maar zijn deze ook belangrijk bij het opnemen van bepaalde vitamines. 

Micronutriënten zijn vitamines en mineralen en deze leveren geen energie, ze zijn echter wel heel belangrijk. Vitamines en mineralen zijn bij veel processen in je lichaam betrokken. Ze kunnen je beschermen tegen ziektes of vermoeidheid en ze helpen je bij de groei en het functioneren van je lichaam. 

Het is dus belangrijk om van alle macro- en micronutriënten voldoende binnen te krijgen en hiervoor is het belangrijk om een gevarieerd gezond eetpatroon te hebben, mocht je vragen hebben over jouw eetpatroon schroom dan niet om een afspraak bij mij te plannen zodat we dit kunnen doornemen en jij optimaal aan de slag kan 🙂 

Liefs en tot snel!

Sosha 

Leave a Reply