Als je koolhydraten eet worden die in je maag en darmen geknipt tot kleine suikermoleculen die in je bloed terecht komen. Het is slecht voor je lichaam als er te veel suiker in bloed zit, je lichaam heeft hiervoor het hormoon; insuline. Insuline is een sleutel voor de deuren van cellen zodat suiker vanuit je bloed in cellen terecht komt. 

Mensen met diabetes hebben niet genoeg of geen insuline (sleutels) en dus blijft suiker in het bloed waardoor het lichaam niet in staat is om de bloedsuikerspiegel op pijl te houden. Er zijn twee verschillende types Diabetes; 

  • Diabetes type 1: Dit type is een auto-immuunziekte. Een auto-immuunziekte betekent dat je afweersysteem je eigen lichaam aanvalt in plaats van ziektes opruimt. Bij Diabetes Mellitus type 1 worden de cellen die insuline aanmaken in je alvleesklier aangevallen. 
  • Diabetes type 2: Dit is de vorm die bij de meeste mensen voorkomt, je lichaam reageert hier niet goed meer op insuline. Diabetes type 2 is omkeerbaar en kunnen wij samen met behulp van goede voeding, lichaamsbeweging en meerdere leefstijlfactoren worden behandeld.