Cholesterol is een vetachtige stof die je lichaam nodig heeft als bouwstof, het kan op twee manieren in je bloed terechtkomen. 

  • Het grootste deel van cholesterol wordt door je lever aangemaakt, hier wordt HDL en LDL cholesterol aangemaakt. 
  • Een andere manier hoe cholesterol in je bloed terechtkomt is door voeding. 

Een te hoog cholesterolgehalte verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, gezonde voeding en leefpatroon kunnen helpen je cholesterolgehalte te laten dalen. 

Je lever zorgt ervoor dat er een goede verhouding is tussen de hoeveelheid cholesterol die aangemaakt wordt en de hoeveelheid in je bloed, indien je (te) veel cholesterol eet dan is het lastig voor de lever om dit goed uit te voeren. 

  • De verzadigde vetten verhogen het LDL gehalte in je bloed, LDL transporteert cholesterol van je lever door je lichaam. 
  •  HDL is de tegenhanger van LDL, onverzadigde vetten verhogen je HDL gehalte. Deze brengt cholesterol terug naar de lever zodat het afgebroken kan worden. Het is dus belangrijk om meer HDL dan LDL te hebben. 

Samen kunnen wij je voeding bespreken en erachter komen wat jij kan veranderen om een gezond voedings- en leefpatroon aan te leren. Je kan verwachten dat je een persoonlijk advies ontvangt om mee aan de slag te gaan en je dit kan toepassen in jouw dagelijks leven.